Strona Główna Unitra-Fan
Forum fanów zjednoczenia UNITRA

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Analizator widma do ZM9000
Autor Wiadomość
geelo07 


Dołączył: 16 Kwi 2011
Posty: 279
Skąd: Lublin
Wysłany: Nie 04 Gru, 2016 12:57   Analizator widma do ZM9000

Zerknąłem tutaj:
https://www.olx.pl/oferta...html#ffc803ef6a
i natchnęło mnie - jakby zrobić taki analizator widma do ZM9000. Mam niską czarną obudowę korektora z panelem przednim 2 x 9 suwaków. Jakby tak się pobawić i zrobić takie cudo...
Filtry pasmowo-przepustowe - chyba najpoważniejszy problem do rozwiązania.
 
 
hurricanes 



Dołączył: 23 Cze 2010
Posty: 3327
Skąd: Wlkp
Wysłany: Nie 04 Gru, 2016 13:44   

A realizacja wyświetlania? LED, ciekłokrystalicznie?
Jak będzie zbyt futurystycznie to będzie odstawać wyglądem.

Odnośnie filtrów, nie ma jakiegoś gotowca w sieci?
_________________
Człowiek jest wart tyle ile jego słowo.
 
 
tomi 



Wiek: 47
Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 1533
Skąd: Radom
Wysłany: Nie 04 Gru, 2016 13:52   

Jak masz czas, na pewno przydatna sprawa. Tylko zrobić to ładnie. Po za tym rozejrzał bym się za innymi koncepcjami np:
https://www.youtube.com/watch?v=Vn39txtVIHc
https://www.youtube.com/watch?v=k0rUJG29Exs
https://www.youtube.com/watch?v=X35HbE7k3DA
https://www.youtube.com/watch?v=OOgNcSBfHvI
I można by tak dalej, a dzięki gotowym kolorowym matrycom led można cudeńka robić w 2D

Ciekłokrystalicznie owszem, ale trzeba mieć doby i szybki wyświetlacz.

PS. Jak tam dolby C zmontowałeś??
 
 
geelo07 


Dołączył: 16 Kwi 2011
Posty: 279
Skąd: Lublin
Wysłany: Nie 04 Gru, 2016 14:57   

Tak technologicznie to musi pasować do tamtego czasu - raczej na zwykłych LED-ach. Takie z funkcją "hold-peak" to chyba na zaawansowanych - jak na tamte czasy - procesorach. Coś takiego np:
https://www.youtube.com/watch?v=vWpC5PtNE6E
albo tak:
https://www.youtube.com/watch?v=UFs1-LdRM_A
 
 
tomi 



Wiek: 47
Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 1533
Skąd: Radom
Wysłany: Nie 04 Gru, 2016 15:07   

Na 20 ledach w słupku już wygląda fajnie. Szkoda że dokumentacji nie ma do tego projektu.
Ostatnio zmieniony przez tomi Nie 04 Gru, 2016 15:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
hurricanes 



Dołączył: 23 Cze 2010
Posty: 3327
Skąd: Wlkp
Wysłany: Nie 04 Gru, 2016 15:23   

No ten drugi przykład geelo07, jakoś tak dziwnie funkcjonuje.
_________________
Człowiek jest wart tyle ile jego słowo.
 
 
tomi 



Wiek: 47
Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 1533
Skąd: Radom
Wysłany: Nie 04 Gru, 2016 15:25   

To drugie to takie gówienko na atmega jakich w sieci mnogo.
 
 
hurricanes 



Dołączył: 23 Cze 2010
Posty: 3327
Skąd: Wlkp
Wysłany: Nie 04 Gru, 2016 15:27   

Lepszy efekt byłby pewnie bez peak hold.
_________________
Człowiek jest wart tyle ile jego słowo.
 
 
kaf 
Analogowiec


Dołączył: 28 Kwi 2010
Posty: 619
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Nie 04 Gru, 2016 17:57   

A jakby tak zamiast diody zastosować żarówki? :D Byłoby jedyne w swoim rodzaju
_________________
 
 
tomi 



Wiek: 47
Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 1533
Skąd: Radom
Wysłany: Nie 04 Gru, 2016 18:51   

Ten koleś dowalił 42" https://youtu.be/X1Hmcyz9Luk?t=334
 
 
geelo07 


Dołączył: 16 Kwi 2011
Posty: 279
Skąd: Lublin
Wysłany: Nie 04 Gru, 2016 19:58   

Jak tak zerknąłem na drugi z zaproponowanych filmów (na którym analizator tak "dziwnie" funkcjonuje, jak to Hurri określił), to chyba są jakieś gotowe scalaki, które może zamieniają sygnał analogowy na cyfrowy i tam rozdzielają na pasma wg swoich algorytmów (nie widać na tej płytce żadnych filtrów RC). U nas nikt tego nie robił fabrycznie?

[ Dodano: Nie 04 Gru, 2016 19:59 ]
Analizatorów, ma się rozumieć. Np. w korektorach. Diora nie wypuściła czegoś takiego?
 
 
tomi 



Wiek: 47
Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 1533
Skąd: Radom
Wysłany: Nie 04 Gru, 2016 20:32   

FS504 lub FS704

Do składania
https://sklep.avt.pl/avt2864.html
Ostatnio zmieniony przez tomi Nie 04 Gru, 2016 20:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kaf 
Analogowiec


Dołączył: 28 Kwi 2010
Posty: 619
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Nie 04 Gru, 2016 21:37   

E5573 miał też scalony układ do analizatora widma.
_________________
 
 
tomi 



Wiek: 47
Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 1533
Skąd: Radom
Wysłany: Nie 04 Gru, 2016 23:42   

Nawet te same chipy SANYO. :)
 
 
geelo07 


Dołączył: 16 Kwi 2011
Posty: 279
Skąd: Lublin
Wysłany: Pon 05 Gru, 2016 00:27   

tomi napisał/a:
FS504 lub FS704

Do składania
https://sklep.avt.pl/avt2864.html

Czyli miałem nosa pisząc, że sygnał jest zamieniany na cyfrowy i obrabiany programem.
Kiedyś chciałem dorobić "hold-peak" do wskaźnika LED w decku ZRK, ale nijak nie wiedziałem, jak się do tego zabrać.
 
 
tomi 



Wiek: 47
Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 1533
Skąd: Radom
Wysłany: Pon 05 Gru, 2016 09:53   

geelo07 napisał/a:
Kiedyś chciałem dorobić "hold-peak" do wskaźnika LED w decku ZRK, ale nijak nie wiedziałem, jak się do tego zabrać.
Niestety, najłatwiejsze wyjście to przerobić pod stalak BA6822
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 11