Perfect 150 - wytłumienie |
Autor |
Wiadomość |
space9115
Amator

|
Wysłany: Wto 27 Sie, 2019 21:05 Perfect 150 - wytłumienie
|
|
|
Witam was.
Chciałbym jakoś bez ingerencji w zwrotnice i fabryczne głośniki (wsadziłem piankową cewkę z 9/120 do wysokotonowego i to tyle) "ulepszyć" moje perfecty.
Wpadło mi do głowy lepsze wytłumienie i może lekkie uszczelnienie.
O ile z uszczelnieniem sobie poradzę, to nie wiem jak z wytłumieniem.
Słyszałem, że nada się gąbka tapicerska i to w sumie dobrze bo pewnie dam radę ją gdzieś lokalnie kupić.
No więc takie pytanie mam, czy gąbka tapicerska to dobry pomysł? Jeśli tak to jaka grubość?
Jeszcze sprawa samego wytłumiania, na czym trzyma się stare wytłumienie? Na kleju czy jest po prostu luźno tam wciśnięte? Jest tam z tego co pamiętam jakiś czarny materiał, z czego w jednej kolumnie na dolnej ściance on jest, a w drugiej go tam nie ma.
Które ścianki obłożyć materiałem? Rozumiem, że przedniej nie tykać :P Ale tak oprócz przedniej to wszystkie? I czym to przymocować, na kleju czy może "tapicerskim" zszywaczem?
Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
damian3416
Naprawiator

Wiek: 27 Dołączył: 25 Lip 2010 Posty: 2206 Skąd: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: Wto 27 Sie, 2019 21:53
|
|
|
Wytłumienie w perfectach jest dobre, nie trzeba go zmieniać, jeśli masz wybrakowane to po prostu uzupełnij i koniec. |
_________________ Na cóż komu liniowe brzmienie, kiedy wieje nudą.
 |
|
|
|
 |
hurricanes

|
Wysłany: Czw 29 Sie, 2019 19:53
|
|
|
Eksperymentuj, każdy materiał tłumiący ma inne własciwości pochłaniania fal akustycznych.
Ja przyklejam na taśmę dwustronna zbrojoną, zrobiłem z 30 par zestawów tak i trzyma jak diabeł.......... |
_________________ Człowiek jest wart tyle ile jego słowo.
 |
|
|
|
 |
damian3416
Naprawiator

Wiek: 27 Dołączył: 25 Lip 2010 Posty: 2206 Skąd: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: Pią 30 Sie, 2019 17:15
|
|
|
Ja nie przyklejam niczym, tarcie pianki jest tak mocne ze jak sie dotnie na wymiar arkusze i poukłada w budzie na styk to nie ma ch we wsi że odejdzie albo odpadnie, po prostu nie. |
_________________ Na cóż komu liniowe brzmienie, kiedy wieje nudą.
 |
|
|
|
 |
|