Zamknięty przez: hurricanes Śro 02 Wrz, 2015 04:36 |
Mikrofala |
Autor |
Wiadomość |
UnitraUL1211N
Kolekcjoner i Przestrajacz

Wiek: 25 Dołączył: 15 Kwi 2013 Posty: 312 Skąd: Jarocin - Podkarpackie
|
Wysłany: Pon 10 Sie, 2015 12:34 Mikrofala
|
|
|
Witam. Przymierzam się do naprawy mikrofali, zasadę działania znam, ale mam kilka pytań odnośnie bezpieczeństwa. Wiadomo, że znajduje się tam trafo sieciowe, które wytwarza groźne napięcie rzędu 3-4kV potrzebne do zasilenia magnetronu, po drodze znajduje się jeszcze kondensator HV. Jest także wentylator chłodzący magnetron/trafo. Mam parę pytań:
1. Czy wyłączona mikrofala z sieci po otwarciu stwarza jakieś niebezpieczeństwo oprócz naładowanego kondensatora HV?
2. Czy magnetron jest niebezpieczny jeżeli odłączy się od niego napięcie? (chodzi o promieniowanie)
3. Jak rozładować w domu kondensator 4kV? ,chyba, że siedzi tam kondensator na napięcie sieciowe.
4. Czy prawdą jest, że uruchamianie mikrofali ze zdjętą obudową jest całkowicie zakazne i niebezpieczne?
Jeżeli ktoś jest obeznany w temacie to prosiłbym o udzielenie odpowiedzi na zadane pytania. Może i są głupie i proste, ale upewnić się warto zawsze. :D |
_________________ Pan p.cz jestem...:)
 |
|
|
|
 |
000andrzej

|
Wysłany: Pon 10 Sie, 2015 22:35
|
|
|
Zacznijmy od czwartego - TAK. No, chyba, że chcesz stracić wzrok i ostro się poparzyć.
Pierwsze - NIE
Drugie - NIE
Trzecie - hmm, nie robiłem tego, ale poprzez jakiś rezystor dużej mocy. Spróbował bym podobnie jak WN w telewizorze. Im większa rezystancja tym dłużej się będzie rozładowywał, ale mniejsza moc się będzie wydzielała.
Raczej się za to nie bierz, skoro nie musisz. |
_________________ To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy tak pełni wątpliwości. |
Ostatnio zmieniony przez 000andrzej Pon 10 Sie, 2015 22:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
UnitraUL1211N

|
Wysłany: Wto 11 Sie, 2015 09:15
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Kondensator narazie nie jest zagrożeniem, bo jest rozładowany bo kuchenka wybija bezpieczniki, ale w razie w dobrze wiedzieć. Jak nie siadł magnetron to jeszcze może się uda naprawić. Już jest na stole więc podejmę się tego. |
 |
|
|
|
 |
tomi

|
Wysłany: Wto 11 Sie, 2015 09:39
|
|
|
Wywala w momencie włożenia do kontaktu czy w momencie załączenia? |
|
|
|
 |
UnitraUL1211N

|
Wysłany: Wto 01 Wrz, 2015 22:28
|
|
|
Wywalało przy załączaniu magnetronu. Sprawa rozwiązana. Wilgoć w przekaźniku magnetronu mikrofali (stała w piwnicy) Można zamknąć. :) |
 |
|
|
|
 |
|