cerama44
|
Wysłany: Nie 17 Wrz, 2017 14:59 Elektronowa lampa błyskowa "Błysk"
|
|
|
Nie wiem czy szanowne Koleżeństwo wie że w latach 70tych bydgoska Eltra produkowała lampy błyskowe „Błysk”
Ja jestem zainteresowany sprzętem fotograficznym i mam też zbiór przeszło stu różnych lamp błyskowych a swoje przemyślenia zamieszczam na http://www.polskie-aparaty-fotograficzne.pl a ostatnio swoje eksponaty opisuję na Facebooku Fotografia-akcesoria-lampy błyskowe - zachęcam do lektury a może i polubienia ?
Chciałbym tu przedstawić post na temat tej lampy zamieszczony na FB
– Lampa błyskowa 17 Polska elektronowa lampa błyskowa Błysk
Stanąłem przed problemem czy przedstawić tą lampę bo jest to jedyny egzemplarz lampy której nie posiadam w zbiorze. Co prawda kilka lat temu ukazała się na Allegro i już prawie byłem jej nabywcą (jak ten lis co witał się z gąską) ale w ostatnich sekundach zostałem przelicytowany snajperem i w ten to dotkliwy sposób dowiedziałem się o istnieniu snajpera.
Wracając do lampy – uznałem że opisuję tu wszystkie polskie lampy i przedstawienie tego Błysku jest koniecznością.
Lampa produkowana była w latach 70tych (?) i chyba w niewielkiej bo instrukcja obsługi z 1971 roku ma nakład tylko 2100 sztuk a jej producent to Eltra Bydgoszcz – tak ta Eltra od słynnych Kolibrów ! Jest tylko małe ale bo uznano że pierwszą masową lampą błyskową był Cetron A z 1975 roku a tu ta Eltra z początku lat 70tych ! Jak dotąd nie znalazłem bliższych informacji na ten temat.
Lampa jest bardzo nowoczesna i to pod względem wzornictwa jak i rozwiązań elektronicznych.
Wymiary lampy to 145x88x54mm i wadze 1,1kg z pełnym wyposażeniem, dosyć mocna bo liczba przewodnia to 26 dla filmu 20 DIN/100 ASA, zasilanie akumulatorami 6xKN-0,45 lub z sieci a naładowane akumulatory dają ok.45 błysków. Do lampy dodawany był zasilacz sieciowy – znana kostka wkładana do kontaktu a podłaczenie lampy do sieci automatycznie ładuje akumulatory,oczywiście wbudowany jest też układ oszczędnościowy energii.
Bardzo obszerna instrukcja obsługi oprócz danych technicznych podaje wiele informacji eksploatacyjnych jak formowanie kondensatora elektrolitycznego,wymiana baterii itd.
Lampa wyjątkowo rzadka na rynku wtórnym.
Tak się złożyło że udało mi się kupić tą lampę i swoje uwagi zamieściłem w stosowny suplemencie
Lampa błyskowa 22 Polska elektronowa lampa błyskowa „Błysk” --- Suplement
Bardzo dziwnie się złożyło bo 22 lipca zamieściłem post (lampa błyskowa 17) na temat lampy Błysk i miałem pewne obiekcje czy zamieszczać ten opis bowiem obiecałem opisywać lampy z mojego zbioru a akurat tej lampy nie posiadałem ale chciałem zamknąć opis wszystkich polskich lamp i jakież było moje zdumienie kiedy chwilę po opublikowaniu otwieram Allegro i jest aukcja z Błyskiem ! I już we wtorek miałem ją na biurku !
Zaskoczenie – lampa okazuje się być dość duża i ciężka z boku ma dwa bolce-uchwyty na pasek skórzany do noszenia na ramieniu a sprzedawana była ,o czym nikt nie wiedział,w skórzanym futerale który umożliwiał jej obsługę bez wyjmowania. Futerał robiony był przez PZWR Poznań czyli Poznańskie Zakłady Wyrobów Rymarskich Poznań ul.Małe Garbary 7 -zakład ten istniał w latach 1952-1976 i produkował też futerały do lamp Amilux i zapewne też i aparatów Ami.
Na stronie unitraklub.pl można pobrać instrukcję serwisową tej lampy i możemy z niej wyczytać minn. że zastosowany palnik ksenonowy to XB 82-00 produkowany przez DGL Lipsk (NRD) także z NRD sprowadzany był kondensator główny 280µF/500 v.
Jak już wiemy producentem lampy była Eltra Bydgoszcz bardzo znany producent sprzętu RTV i nie tylko a w połowie lat 70tych zatrudniał blisko 5 tyś pracowników czyli duża firma.
Spadkobiercą Eltry jest teraz Schneider Electric Poland więc napisałem do nich z zapytaniem czy może wzorem innych zakładów istnieje jakiś związek czy klub byłych pracowników ale jak dotąd żadnej odpowiedzi a przecież jest spora rzesza byłych pracowników którzy mają wiedzę na temat wyrobów Eltry. Nie wiemy np. kiedy lampy były produkowane domyślamy się chyba błednie że chyba na przełomie lat 70/80, jaka była wielkość produkcji itp. jednym słowem informacje mamy skąpe.
Zamieszczam kilka zdjęć mojej lampy. Wewnątrz pokrywy są napisy : pod szyldem Unitra Zakłady Wyrobów Elektrotechnicznych , niżęj Eltra, niżej Elektronowa Lampa Błyskowa TLB 1,dalej nr fabryczny, Zasilanie 7,2V/1A i na koniec Made in Poland powtórzony po rosyjsku (!) grażdanką „sdiełano w polsze” sugerujący export do ZSRR ?
Ze znanych mi kilku lamp żadna nie ma wewnątrz akumulatorów KN-0,45 ani zasilacza sieciowego zresztą na temat tych akumulatorów nie spotkałem w internecie żadnych informacji. Sięgam więc do swoich materiałów i w książce Janusza Wojciechowskiego Nowoczesne zabawki z 1966 roku na str 52 jest tabela polskich baterii i akumulatorów i są akumulatory KN (kadmowo-niklowe) ale jakby niezbyt pasujące bo jakby mniejsze (11,6x5,3 i 15,5x5,8mm) a miejsce w lampie na akumulatory to 35x50mm. Na ostatnim zdjęciu wnętrze z kondensatorem i komora akumulatorów a z prawej strony dwa kontakty do tych akumulatorów. Rozpuściłem więc „wici” na portalach zajmujących się elektroniką: jakoż następnego dnia przypomniałem sobie że na półce mam oprawione roczniki miesięcznika Zrób Sam i kwerenda okazała się bardzo owocna bo w ZS 2/1980 i ZS 5/1988 znalazłem artykuły o akumulatorach miniaturowych i są tabele wyrobów ale KN nie ma za to jest KB 44/8 o pojemności właśnie 0,45 Ah i wymiarach Ø43x7,5mm no i zrobiony z kartonu wałek o rozmiarach 43x45mm idealnie pasuje. Nadal jednak dziwna jest różnica w oznaczeniu KN i tu Kolega z portalu unitraklub.pl zwócił uwagę że symbol Unitra jest „starego typu” sugerując rok produkcji 1971 i może w latach 70tych były trochę inne oznaczenia ?! Tylko czemu dwaj znani popularyzatorzy fotografii R. Kreyser i A. Voellnagel w połowie lat siedemdziesiątych nic na ten temat nie wspominają ? Niemożliwe by nie znali lampy Eltry chyba że wzorem Fotonika uznali Błysk za serię prototypową i to by wiele tłumaczyło no i w tej sytuacji możemy przesunąć produkcję na początek lat 70tych lub nawet 60te lata. Pamiętajmy że instrukcja obsługi jest z roku 1971,wzornictwo jest zdecydowanie z lat 60/70,kondensator jest importowany a przecież w latach 80tych kołobrzeska Elwa produkowała kondensatory elektrolityczne dużej pojemności do tego futerał wyprodukowany przez zakład który istniał do 1976 roku. Jednym słowem jest jeszcze sporo wątpliwości ale śmiało możemy postawić tezę że LAMPA PRODUKOWANA BYŁA W LATACH 1971-73 !!!
Warto jeszcze dodać że lampa była też produkowana w kolorze czarnym.
W tak zwanym międzyczasie kupiłem katalog Wema „Akumulatory zasadowe miniaturowe” z roku 1968 i tam proszę uprzejmie- są akumulatory KN-0,45 i to pojedyncze fi 43 i grubości 7,5mm oraz w pakietach do 10 sztuk a na dodatek zamieszczona rycina przedstawia pakiet 6KN-0,45 czyli ten stosowany w lampie. W późniejszych latach nazwę akumulatorów zmieniono na KB 44/8
Postaram się teraz zamieścić kilka zdjęć tej interesującej lampy.
https://naforum.zapodaj.net/3c5443bcfaab.jpg.html] [/url]
na prośbę autora wrzuciłem wszystko. h
[ Dodano: Sob 30 Wrz, 2017 10:18 ]
Ta rycina akumulatorów pochodzi z katalogu z 1968 roku a drugie wydanie tego katalogu jest z 1976 roku i tam już zamiast akumulatorów KN są akumulatory typu KB czyli zmiana nazwy a może nie tylko nazwy nastąpiła w latach 1972-1975
[ Dodano: Pią 06 Paź, 2017 11:56 ]
Dla ciekawości załączam skan interesującej baterii akumulatorów
[ Dodano: Wto 22 Maj, 2018 10:24 ]
Dzięki wielkiej życzliwości mojego Kolegi W.Z.z Bydgoszczy stałem się posiadaczem kilku akumulatorów zasilających niegdyś tą lampę. Są to 2 akumulatory KN-0,45 z roku 1969 i 1973 oraz r akumulatorów KB 44/8. Oczywiście są to te same akumulatory z tym że w latach 70tych nastąpiła zmiana oznaczenia. Sześć takich akumulatorków zasilało lampę. Zachował się też oryginalny koszyczek stosowany w bateriach akumulatorów. Załączam kilka stosownych zdjęć.
[/u
[url=https://naforum.zapodaj.net/3c7f3f8bb7ce.jpg.html]
 |
|