Strona Główna Unitra-Fan
Forum fanów zjednoczenia UNITRA

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
A może by tak sklepik?
Autor Wiadomość
Artur k. 
Serwis audio

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010 12:40   A może by tak sklepik?

Zrodził się w naszych głowach pomysł otwarcia sklepiku z częściami do sprzętu z logiem U. Jesteśmy w stanie załatwić wiele elementów, jednak wiąże się to z jednorazowym zamówieniem u dostawcy określonej liczby elementów (np. 500szt.). Żeby nie kupować w ciemno i zamrażać tym samym naszych prywatnych pieniędzy, chcielibyśmy poznać Waszą opinię o tym pomyśle oraz zorientować się jakie ewentualnie podzespoły są Wam najbardziej potrzebne.

Na chwilę obecną możemy mieć oryginalne: igły do gramofonów, głowice magnetofonowe, paski, potencjometry, elementy mechaniki do magnetofonów, niektóre lampy, tranzystory, układy scalone, silniki itp.

Nie jestem w stanie podać cen, ponieważ zależą one od jednorazowego zamówienia, a także od dostępności konkretnego elementu.

Proszę o rzeczowe wypowiedzi, nie chcę widzieć postów typu "fajny pomysł", ponieważ nic nie wnoszą do zagadnienia i nie rozwiązują problemu. Oczekuję odpowiedzi konkretnych, dotyczących zapotrzebowania na podzespoły. Jeśli zainteresowanie podzespołami będzie wystarczające do prowadzenia sklepiku (chodzi i opłacalność, tak by części nie były drogie, a jednocześnie by zwróciły się koszty prowadzenia sklepiku), to sklepik zostanie otwarty.

Czekamy na Wasze opinie.

credo 

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010 12:51   

Witam !
Pomysł jak najbardziej na TAK :D
Sam będę potrzebował w niedługim czasie igły i głowicy magnetofonowej. Potrzebne mi są także gałki na potencjometry od ampli Eltra R8010/40.
Pzdr Maciek

paniki 

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010 12:55   

No byłbym ciekawy tego. Po pierwsze to ja bym wolał zmienić/dorobić skrypt forum bo to jest chyba prowizorka teraz.

A co do części. Każdemu pewnie się przyda kilka części. Fajnie by było gdyby się dało dostać kondensatory Elwy po dobrych cenach, jakieś płytki wzmacniaczy i innych sprzętów, gałki, nakładki itp ;) Bym się może też skusił na kilka potencjometrów suwakowych stereo. Chociaż po 500szt to chyba by było trudno wysprzedać to, to jeszcze tylko jednej części. Pomysł by wypalił gdyby to były elementy, które bardzo trudno znaleźć w zwykłych sklepach czy internecie ;)
Regeneracja głośników i kolumn Tonsil
https://audiospa.pl

borkens 
Radmor SSL 55xx FaN!

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010 13:18   

A co na to nasze kochane polskie prawo?

Volt 
Monter Elektronik

Zaproszone osoby: 15
Wysłany: Sob 27 Lis, 2010 13:29   

borkens napisał/a:
TZN?
Kto powiedział ze to nie będzie zarejestrowany, opłacony, itd sklep?

paniki, to temat na inną dyskusję o tym skrypcie, i nie jest to prowizorka, napisz mi na gg co proponujesz.
I przy okazji to zawsze lepiej mieć coś w 1 sklepie a nie w 1 masz tranzystor "x" w drugim "y" a w 3 układ scalony "z"
co do 500 szt. to zawsze można się dogadać z dystrybutorem, to nie priorytet niech będzie po 100 szt. pasuje lepiej :D ?

Ostatnio zmieniony przez Volt Sob 27 Lis, 2010 13:32, w całości zmieniany 1 raz  

borkens 
Radmor SSL 55xx FaN!

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010 13:33   

Volt napisał/a:
borkens napisał/a:
TZN?

To stanie się to nieopłacalne :D

Volt 
Monter Elektronik

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010 13:43   

borkens napisał/a:
Volt napisał/a:
borkens napisał/a:
TZN?

To stanie się to nieopłacalne :D

No z takim podejściem to możliwe, spokojnie coś zdziałamy, firma na babcię to niższe opłaty, na studenta też na rozpoczęcie eDziałalności UE daje spore dofinansowania, będzie dobrze prosze o powrót do tematu a nie czy to opłacalne czy nie, o tym zadecyduję ja a Arturem (dziwnie to brzmi bo i ja Artur K. :D).

dydzio 

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010 16:01   

Mam woreczek żarówek R5 12V 30mA (dużo lepsze niż samochodówki), więc mógłbym "dorzucić" do sklepu. Miałbym mnóstwo więcej, bo wyprzedawali, ale się spóżniłem i wziąłem tylko jedną paczkę...
Mieszkam niedaleko fabryki żarówek Helios (stamtąd mam w/w R5), więc mógłbym zapytać o żarówki na 6 i 24V, oraz telefoniczne do sensorów w Danielu itp.
Sprzedaż tylko hurtowa :(

Volt 
Monter Elektronik

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010 16:05   

Cytat:
Sprzedaż tylko hurtowa :(

Przebolejemy ;)

Czekam na dalsze wypowiedzi :)

Niechcący 

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010 17:03   

Ja bym potrzebował sporo lamp oraz głowic magnetofonowych ALPS-a. Również Telpody 2x47 k Ohm B były by chodliwe.

piotrekn95 

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010 17:49   

Paski magnetofonowe to dobre rozwiązanie. Trudno dostępne, a się przydadzą.

trzaskad 

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010 21:21   

Jestem za! może będą lasery do CD??

polak215 
Nadworny Przestrajacz

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010 21:35   

Wkładki gramofonowe UK-4m, igły gramofonowe do UF-70. Myślę że również cos takiego jak paski napędowe do magnetofonów też były by chodliwe. A takży lampy elektronowe ECL86 no i ECC 85. Myślę że również potki wszelkiego rodzaju, zarówno do odbiorników stołowych, magnetofonów itp. czyli suwakowe, obrotowe. Gałeczki wszelkiego rodzaju to też dobry pomysł bo niekiedy się zdarza że jak się sprzęcik kupi to jakiejś gałeczki czy guziczka w nim brakuje.

000andrzej 

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010 22:18   

Z lampami to bym sobie darował. Jeśli ktoś kolekcjonuje to wie gdzie kupować, a lampowy sprzęt Unitry już poszedł w zapomnienie. Chyba, że jest duża "delta" i sklep nie będzie się reklamował jako części "tylko do Unitry".
Rezystory, kondensatory potencjometry, paski magnetogramofonowe, tranzystory, układy scalone, gałki, gniazda, obudowy, wtyki, przejściówki DIN-minijack itp, kity końcówek mocy (ale nie po 500 szt ;) ), przełączniki obrotowe, trafa, isostaty, pokrętła, wkładki MF100-104 i UF70, (ze starszymi bym sobie darował, chyba że na zamówienie).
Rozumiem, że to ma być internetowy sklep. Jeśli tak to można wziąć oferty od dostawców i jak przyjdzie zamówienie to sobie sprowadzić.
Ostatnio zmieniony przez 000andrzej Sob 27 Lis, 2010 22:27, w całości zmieniany 2 razy  

Daro Shadow 
Unitra Nałogiem!

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010 23:13   

Ja jestem za! ale czy pomysł wypali? Czy wam się to opłaci? Większość ludzi woli kupować na Allegro i w innych sklepach internetowych. Ta strona ma na chwilę obecną 486 użytkowników więc raczej niema sensu kupować wszystkiego po 500 sztuk ;)

http://www.youtube.com/watch?v=AmBCfV0TqEk Moja Rema+ Space 86 ]

Adijaga2 
Adijaga2

Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 21:09   

Sklep z częściami do Unitry? Ciekawie.. Czy będzie to opłacalne to nie będę się na ten temat wtrącał, bo trzeba się samemu przekonać, pieniądze raczej w błoto nie pójdą, bo na co dzień komuś ( za przeproszeniem ) szlag trafi jakieś urządzenie spod Unitry. Dobrze by było gdyby była możliwość kupowania PCB jakichś układów od jakiegoś urządzenia Unitry, czyli wykonywanie na zamówienie. Nie każdy ma doświadczenie w projektowaniu płytek a tym bardziej dostęp do laminatu czy nadsiarczanu sodu. Dobrze też by było jakby nawiązać kontakt z firmą wykonującą sitodruk, czyli nadanie możliwości odnowienia naszych paneli w naszej kochanej Unitrze, tylko tutaj potrzebny byłby profesjonalny grafik który zaprojektowałby taki panel według oryginału. To są praktycznie najważniejsze rzeczy aby nasza Unitra wyglądała jak nowa. Pod względem technicznym dobrze by było jakby można było dorwać nowe kondensatory Elwy tak, aby utrzymać nasze urządzenia w pełnym oryginale, albo rezystory MŁT. Oprócz sprzętu elektronicznego można też by nieco pomyśleć o kolumnach, czyli dostęp do oklein które bardzo się upodobnią do oryginalnego wyglądu kolumn, również części do głośników Tonsila, te rzeczy są rzadkością, ale to nie znaczy że nie można ich dostać. Jak by taki sklepik się rozkręcił, to nie zdziwiłbym się jakby firma Radmora i Tonsila chciałaby współpracować z tym sklepikiem.

Artur k. 
Serwis audio

Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 23:21   

Z sitodrukiem jest spory problem - dla jednej sztuki się kompletnie nie opłaca, a z kolei na co mi 10 paneli np. do Radmora. Tak samo jest z wykonywaniem PCB w firmach które się tym zajmują. Jeśli robić PCB, to tylko ręcznie - odtworzyć w odpowiednim programie i wytrawić metodą foto, albo termotransferem. To byłoby w zasadzie do zrealizowania, tylko pojawia się pytanie po co? Płytki się nie psują, odpadają najwyżej ścieżki, ale to jest do naprawienia w 10 min, zdecydowanie więcej czasu zajmie wytrawienie płytki i wlutowanie elementów, że o kosztach nie wspomnę (laminat, środek trawiący itp.).

Z kondensatorami i rezystorami nie ma sensu się bawić, można je kupić w większości sklepów, a na dostanie krajowych szanse raczej małe. Problem z rezystorami jest taki, że hurtowo można kupić 200szt za 3-5zł, więc ile kosztuje 1 sztuka? Nawet niech ktoś jednorazowo zamówi 20 sztuk, to i tak przesyłka będzie droższa niż te rezystory. Dla sklepu internetowego to w rzeczywistości tylko zbędny problem. Sklepy internetowe raczej nie sprzedają rezystorów w ilościach mniejszych niż 50 sztuk, zakupy takich ilości robi się do celów serwisowych/konstruktorskich. Żaden przeciętny elektronik-amator/hobbysta nie kupi 50 jednakowych rezystorów po to by naprawić jedno, czy dwa urządzenia.
Z kondensatorami jest nieco lepiej, ale i tak zakupy w sklepie internetowym się nie opłacają ze względów czasowych. Ja osobiście wolę stracić 2-3h, pojechać do sklepu i kupić co mi potrzeba, niż czekać na przesyłkę dzień albo dwa - szkoda czasu, bo te elementy są praktycznie w każdym sklepie.
Co innego, jak robię większe zamówienie i akurat kończą mi się kondensatory, czy rezystory - wtedy jeśli sklep ma w ofercie, to zamawiam "przy okazji'.

Chodzi raczej o trudniej dostępne elementy, takie których nie da się kupić w sklepie za rogiem.
Ostatnio zmieniony przez Artur k. Nie 28 Lis, 2010 23:24, w całości zmieniany 1 raz  

paniki 

Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 23:58   

Hmm to może "przeróbka" szybek skali do odbiorników radiowych i amplitunerów na obecne częstotliwości? Niedawno ktoś wystawił taką szybkę czy "tarczę" tą czarną z aktualnymi częstotliwościami do 5412 i poszła za ponad 60zł na licytacji :D

Artur k. 
Serwis audio

Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 00:22   

Na upartego można ale nie sprzedawać, a po prostu świadczyć taką usługę. Tylko znów pytanie - po co, skoro jej cena będzie taka sama (a nawet wyższa), jakby zainteresowany poszedł do zakładu i sam zamówi?
Przecież panelu nie zrobię od podstaw, więc ktoś musiałby ten panel przysłać, ja oddać do zakładu, a następnie odesłać zrobiony.
Zupełnie nieekonomiczne (finansowo i czasowo), bo równie dobrze można wysłać panel od razu do firmy która wykona nowe napisy.
To już lepiej sprzedawać projekty nowych paneli w jakimś standardowym formacie, żeby ktoś kupił i poszedł z tym do zakładu. Tylko znów pytanie - po jakim czasie te projekty pojawiłyby się do ściągnięcia za darmo z internetu...
Ostatnio zmieniony przez Artur k. Pon 29 Lis, 2010 00:25, w całości zmieniany 2 razy  

Dj Joker 
Audio Radio Estrada

Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 01:06   

Pomysł fajny...gorzej z wykonaniem, ciężko to widzę, ale przydały by się różne części, np.: niektórzy potrzebują isostaty sieciowe.

Adijaga2 
Adijaga2

Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 13:30   

Artur k. napisał/a:
Z sitodrukiem jest spory problem - dla jednej sztuki się kompletnie nie opłaca, a z kolei na co mi 10 paneli np. do Radmora.

Do Radmora trochę się zapłaci, bo tam jest malowany specjalną farbą w fabryce Radmor w Gdyni. A tutaj chodzi o gotowe panele do położenia sitodruku.

Artur k. 
Serwis audio

Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 13:40   

Nie bardzo rozumiem, gołe panele bez napisów? Przecież nikt tego produkował nie będzie.

Podkreślam, że chodzi o sklep, a nie fabrykę :)

Adijaga2 
Adijaga2

Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 19:34   

Artur k. napisał/a:
Nie bardzo rozumiem, gołe panele bez napisów? Przecież nikt tego produkował nie będzie.

Nie no o fabrykę mi nie chodzi, ale jakby się dogadać z jakąś firmą to i może jakby im podrzucić trochę paneli to i by zeszli z ceną. Panele mogą sami sobie odmalować użytkownicy swoich Unitr, ewentualnie podrzucić jakiemuś lakiernikowi za piwo i zapłacić kilka zł za podkład, papier ścierny i farbę.

piotrekn95 

Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 19:43   

Adijaga2 napisał/a:

Nie no o fabrykę mi nie chodzi, ale jakby się dogadać z jakąś firmą to i może jakby im podrzucić trochę paneli to i by zeszli z ceną. Panele mogą sami sobie odmalować użytkownicy swoich Unitr, ewentualnie podrzucić jakiemuś lakiernikowi za piwo i zapłacić kilka zł za podkład, papier ścierny i farbę.

Jaja sobie robisz? Po co komu panel polakierowany bez napisów?

Artur k. 
Serwis audio

Wysłany: Śro 01 Gru, 2010 16:44   

Problem z panelami jest jeden - kupę kasy kosztują sita do sitodruku, czy w przypadku produkcji nowych paneli - formy. Sam panel to już pikuś.
Dlatego właśnie nie opłaca się robić jednej sztuki, zaś kilka nie ma sensu, bo będą leżały.

Nie da się z nikim dogadać w tej sprawie, bo materiał kosztuje i ktoś za to musi zapłacić. Co innego produkcja, gdy już mamy formy/sita itp. Tu firmy są w stanie dać upusty.
Wierzcie mi, że wiem co piszę - od kilku lat współpracuję z firmą produkującą PCB. Płytka jest tania jak barszcz, ale wykonanie klisz swoje kosztuje. W momencie gdy mam klisze, to płytka kosztuje grosze, natomiast pierwsza seria zawsze jest prawie 100% droższa, bo trzeba zapłacić za klisze.
Tak samo jest z każdą inną produkcją.

Panelami handlowali na pewno nie będziemy, bo musielibyśmy zamówić np. 100 jednakowych paneli i nie sprzedamy tego za 10 lat.

dydzio 

Wysłany: Śro 01 Gru, 2010 20:36   

Artur k. napisał/a:
Panelami handlowali na pewno nie będziemy, bo musielibyśmy zamówić np. 100 jednakowych paneli i nie sprzedamy tego za 10 lat.

Myślę, że gdybyśmy mieli czarne panele do 5102 w cenie ok. 150zł to rozeszłyby się jak świeże bułeczki...
Podobnie (ale pewnie musiałoby wyjść taniej) byłoby z panelami do PW-7011, które można by założyć też do PW-7010 i WS-304b (jeden panel, trzy modele)

Stefan 

Wysłany: Śro 01 Gru, 2010 20:54   

Adijaga2 napisał/a:
Artur k. napisał/a:

Z całym szacunkiem, ale czy czarne/grafitowe panele aluminiowe wyglądają na malowane? Nie wydaje mi się...
Ostatnio zmieniony przez Stefan Śro 01 Gru, 2010 20:55, w całości zmieniany 1 raz  

Artur k. 
Serwis audio

Wysłany: Śro 01 Gru, 2010 21:41   

Bo nie są malowane, chyba że mowa o napisach.

Za 150zł na pewno nie będzie paneli, chyba że zamówić z 1000 sztuk i sprzedawać przez 10 lat...

Naprawdę - odpuście, to jest nie do zrealizowania.

piotrekn95 

Wysłany: Śro 01 Gru, 2010 21:51   

To co wy tam chcecie sprzedawać?

Artur k. 
Serwis audio

Wysłany: Śro 01 Gru, 2010 21:54   

piotrekn95 napisał/a:
To co wy tam chcecie sprzedawać?

Z takim podejściem, to pewnie nic nie sprzedamy :)

paniki 

Wysłany: Śro 01 Gru, 2010 21:59   

Może też jakieś oryginalne tranzystory z wylutów/zbiory magazynowe, aktualnie nie produkowane?
KD, różne BDP, BC z SOT38 czy jakoś tak, te okrągłe, metalowe itp ^^

Borek
[Usunięty]

Wysłany: Śro 01 Gru, 2010 22:00   

Na 10 kompletów BDP 395/396 chętnie bym się zapisał. Jeśli cena wyniesie nawet 4 zł sztuka. A może rezystory ceramiczne 5WR4710% z epoki? Te nowe są paskudne.

paniki 

Wysłany: Śro 01 Gru, 2010 22:06   

No, dziwnym trafem 5watowe były wcześniej mniejsze D:

Artur k. 
Serwis audio

Wysłany: Śro 01 Gru, 2010 22:32   

A co niby niedobrego jest w nowych rezystorach dużej mocy?

Borek
[Usunięty]

Wysłany: Śro 01 Gru, 2010 22:41   

Artur k. napisał/a:
A co niby niedobrego jest w nowych rezystorach dużej mocy?

Jakoś tak nie komponują się wyglądem z Unitrą. Bardziej pasują do DIY.

Odpowiedz do tematu